Palatul Principilor din Alba Iulia – bijuteria Transilvaniei

Palatul Principilor este locul ideal unde „urmele“ Principilor Transilvaniei pot fi reunite expozițional, împrumutate sau gestionate temporar pentru a reface segmentul de istorie lipsit din aproape toate spaţiile muzeistice locale.

Nicăieri în toată Transilvania, nu se vede vreo galerie a principilor ei. Ceea ce a rămas de pe urma lor s-a împrăștiat la Budapesta, Cluj și București, înaintea anului 1918. Doar o mică parte se găsește la Alba Iulia, în Biblioteca Batthyaneum, recuperat din arheologie la Catedrala Romano-Catolică. Nici un spaţiu muzeal provincial nu posedă atât de multe potenţialități pentru a fi utilizat ca templu al artelor renascentiste şi baroce (de la costum, la arme, muzică, pictură şi sculptură, tipar, bucătărie etc.) concentrate, expoziţionate şi reinventate în evenimente de reenactment.

Spaţiul este de o generozitate provocatoare şi stimulativă, clar destinat evenimentelor de anvergură.

Corpul principal al Palatului se află într-un amplu proces de  restaurare și valorificare istorică și turistică, prin proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E“, în valoare de 5 milioane de euro, finanțat prin Programul Operațional Regional.

Ce se face prin proiect

În acord cu statutul său, cu valențe naționale și europene, în corpul principal al Palatului Principilor se dorește, în primul rând, amenajarea unui Muzeu dedicat Principatului Transilvaniei. Se vor avea în vedere atât etapele de construcție a clădirii, cât și picturile valoroase din epoci diferite care pot fi conservate in situ.

Funcțiunile propuse prin proiect sunt culturale și turistice și sunt considerate de specialiști potrivite atât pentru clădire ca monument istoric, cât și pentru a atrage un număr cât mai mare de turiști.

 Foto: Corpul principal al Palatului

Sursa informațiilor: Proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E“

Imagine de deschidere: Gabriel Bethlen, principele în vremea căruia Alba Iulia a cunoscut înflorire, atât edilitară, cât și culturală./Sursa: Wikipedia.org.